Proč jíst ořechy a jaké jsou nejznámější druhy ořechů?

Ořechy jsou nejen chutné, ale i zdravé. Rozhodně byste je měli zařadit do jídelníčku, ale pozor. Nepřehánějte to. Ořechy jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, bílkoviny, ale také tuky. Ořechy obsahují tzv. zdravé tuky, které jsou pro tělo prospěšné a snižují riziko srdečního či cévního onemocnění. Díky tukům obsahují také velké množství kilokalorií způsobující nárůst hmotnosti, a proto se doporučuje jíst maximálně hrst ořechů denně. 

Nejznámější druhy ořechů

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou u nás nejznámější a snad i nejvyužívanější. Ořešáky královské potkáte na podzim obsypané plody snad v každém koutě Česka. Není proto divu, že tento druh ořechů používáme velmi často do receptů na pečení i vaření. Cenou se řadí ořechy spíše k těm levnějším, ale jeho účinky na zdraví jsou ohromující. Mezi účinky vlašských ořechů patří: 

  • podpora aktivity mozku,
  • podpora zdraví srdce,
  • snižování rizika rozvoje aterosklerózy,
  • snižování rizika tvorby zánětů v těle,
  • podpora zdraví pokožky, vlasů i nehtů,
  • posilování sexuální potence a plodnosti.

Kešu oříšky

Kešu roste na stromě s názvem „Ledvinovník západní”. Plody stromu tzv. jablíčka připomínají spíše papriku, kde se ve spodní částí ukrývá skvělé kešu. Kešu roste v tropických oblastech, nejvíce se vypěstuje v Africe. Kešu obsahuje omega-3 mastné kyseliny, hořčík, selen, vápník a další minerály. Zároveň obsahuje mnohem méně tuků než ostatní ořechy. Stejně jako vlašáky i kešu má blahodárné účinky na zdraví. Kešu mají pozitivní vliv na:

  • kvalitu spánku,
  • regeneraci těla,
  • činnost nervové soustavy,
  • pevnost kostí.

Nejen studenti ocenění také to, že mají pozitivní účinek na paměť a soustředění, pomohou vyrovnat se se stresovou situací.

Mandle

Mandle pochází z mandlovníku, který roste v subtropických oblastech. U nás na mandlovník můžete narazit zejména na Jižní Moravě v oblasti Hustopeč u Brna. Toto malé množství by však naši poptávku nepokrylo, a tak se dováží nejčastěji z Afriky a Asie. Mandle jsou bohaté na vlákninu, zdravé tuky, bílkoviny i minerály. Mandle:

  • snižují riziko infarktů,
  • snižují cholesterol,
  • zpevňují kosti a zuby,
  • zlepšují funkci nervového systému,
  • jsou výživou pro mozek.

Pistácie

Pistácie jsou velmi oblíbené jako pochoutka třeba k televizi, protože jejich chuť je velmi specifická. Zároveň patří mezi dražší ořechy, které si lidé chtějí vychutnat jen tak. Pěstují se na stromě s názvem Řečík pistáciový v sušších oblastech. Mokro, vlhkost a kyselá půda stromům nesvědčí. Pistácie obsahují vitamín A, K, C, E, B6, riboflavin, fosfor, draslík, vápník, železo, hořčík, selen a mnohé další živiny. Podobně jako ostatní ořechy i pistácie jsou velmi zdravé a mají pozitivní účinky na zdraví. 

  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují zdraví srdce
  • působí jako ochrana proti cukrovce
  • ovlivňují vitalitu u mužů
  • vláknina v pistáciích pomáhá s trávením potravy
  • zlepšují náladu

Můžete je sehnat v obchodech natural, pražené, solené, loupané či neloupané.

Lískové ořechy

Lískové ořechy si můžete běžně natrhat i u nás, ale nejčastěji je najdete v jižní Evropě, Turecku nebo USA. Ořechy rostou na stromě pod názvem „Líska obecná”. Lískové ořechy jsou zdrojem vitamínů B, E, minerálů, vlákniny, sacharidů i zdravých tuků. Mezi pozitivní účinky patří:

  • zlepšování paměti a soustředěnosti,
  • stimulační účinky na metabolismus,
  • snižování škodlivého cholesterolu v krvi,
  • přispívání k regeneraci těla,
  • zlepšuje zažívání.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy obsahují největší podíl zdravých tuků ze všech – až 70 %. Dále obsahují vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny. Mají sladkou, máslovou chuť. S oblibou se používají do slaných i sladkých pokrmů. I pojídání pekanových ořechů jsou přínosem pro naše zdraví. Mezi ty nejvýznamnější účinky patří:

  • prevence proti některé formě rakoviny např. prsu,
  • podpora trávení,
  • podpora růstu kostí,
  • podpora zdraví zubů a kostí,
  • protizánětlivé účinky,
  • snižování krevního tlaku a riziko mrtvice.

Para ořechy

Para ořechy rostou v blízkosti řeky Amazonky. Stromy se tyčí do výšky až 50 a jejich koruny jsou široké více než 30 m. Plody para ořechů připomínají kokos a jsou velmi tvrdé. Rozlousknout je není žádná sranda. Říká se, že rozlousknout tento plod dokáže pouze jedno zvíře na světě – hlodavec paka. Tento větší plod v sobě může ukrývat až 24 ořechů. Para ořechy jsou bohatým zdrojem selenu, který má pozitivní účinky na: 

  • štítnou žlázu, 
  • imunitní systém,
  • růst buněk.

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.