Během posledních let ale lidé začali automaticky cholesterol brát jako špatný. Problémem je však zejména vysoký cholesterol a zároveň, že lidé často ani nevědí, že vysokým cholesterolem trpí. Cholesterol máme v těle všichni, kdybychom ho neměli, mnoho procesů v organismu by nemohlo správně fungovat. Je velmi důležitý, protože pomáhá zpracovávat v těle tuky. Pojďte si s námi přečíst, co byste měli vědět o vysokém cholesterolu a jak proti němu bojovat.
Jak poznat vysoký cholesterol
Vysoký cholesterol nijak nebolí ani se neprojevuje, o to je nebezpečnější. Příznaky pocítí pacient ve chvíli, kdy dojde k omezení průchodnosti tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje a k jakému orgánu vede.
Ateroskleróza je kornatění tepen, vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny (tj. vznikem arterómů). V důsledku ukládání těchto látek dochází k zúžení stěny tepny, snížení její pružnosti a může se omezit tok krve. Orgány nejsou zásobeny dostatečně kyslíkem a dochází k jejich poškození. V důsledku aterosklerózy tak dochází například k infarktu myokardu (část srdce vyživovaná ucpanou cévou odumírá), cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a podobně.

Příznaky vysokého cholesterolu
Nemoc vysoký cholesterol se tedy projevuje zvýšenou hodnotou cholesterolu v krvi. Nejnebezpečnější důsledek vyššího množství cholesterolu je jeho ukládání do cév – ateroskleróza.
Co způsobuje vysoký cholesterol
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi je způsobena buď zvýšenou konzumací především živočišných tuků nebo zvýšenou syntézou cholesterolu v játrech. Tato nadprodukce cholesterolu je často dědičná a může se vyskytnout i u těch, kteří v jídelníčku upřednostňují rostlinné tuky a zdravou výživu. V 20 – 40 % stojí za vysokou hladinou cholesterolu strava. Hladina cholesterolu se zvyšuje konzumací živočišných tuků, uzenin, vnitřností, tučných mléčných výrobcích nebo vaječných žloutků.
Nebezpečí představují spíše jednoduché cukry, které způsobují prudký vzestup inzulinu. Riziková je kromě průmyslově vyráběných výrobků s vysokým obsahem cukru také jejich kombinace s alkoholem. Co zvyšuje cholesterol, je bezesporu také konzumace potravin s vysokým obsahem transmastných kyselin obsažených ve fast food jídlech, brambůrkách, slazených cereáliích, tyčinkách, sladkostech apod. Vysoká hladina cholesterolu může kromě nezdravé životosprávy souviset také se stresem.
Dieta na vysoký cholesterol
Dieta na vysoký cholesterol spočívá v minimalizaci příjmu tuků ze stravy. Rovněž je dobré volit především rostlinné tuky. Ve stravě je dobré zvýšit příjem vlákniny, zeleniny a ovoce a ryb. Dodržujte pitný režim a upřednostňujte celozrnné potraviny. Volte raději nízkotučné mléčné výrobky a omezte konzumaci cukru. Na vysoký cholesterol v krví má vliv také nadměrná konzumace soli, alkoholu a energetických nápojů. Společně s dietou se začněte pravidelně hýbat a snižte tělesnou hmotnost. Možnou formou snížení cholesterolu může být také keto dieta.

Co nejíst na vysoký cholesterol
- tučné druhy masa,
- salámy, párky a uzeniny s nízkým obsahem masa,
- tučné sýry (nad 45 % tuku v sušině),
- plnotučné mléko a mléčné výrobky,
- smažené přílohy, těstoviny z bílé pšenice, knedlíky,
- bílé pečivo,
- ztužené tuky, kokosový a palmový olej, sádlo.
1 komentář
Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It
truly useful & it helped me out much. I hope to give something
back and aid others like you helped me.